Cauzele eczemelor, inflamațiilor și mâncărimilor pielii

Eczema apare cel mai frecvent în copilărie, în special la copiii din primii trei ani de viață. Cu toate acestea, există o formă adultă pentru această dermatită, asociată cu o predispoziție ereditară, trăsături structurale ale pielii și sensibilitatea excesivă la factori iritatori externi. Inflamația epidermei, care este însoțită de roșeață severă și mâncărime dureroasă, uscăciune și formare de fisuri si eroziune, este provocată de factori externi, precum și unele modificări ale metabolismului, alergeni endogeni. Cum se determina cauzele eczemei, ce să faceți pentru a reduce simptomele și frecvența exacerbărilor?

Ce este eczema?

Eczema este o erupție extrem de neplăcută, însoțită de înroșirea pielii și mâncărimea severă. Deseori începe în copilărie, dar se poate forma și la adulți. Inflamația tipică a eczemei ​​este declanșată de influența alergenilor și de factorii de declanșare suplimentari, inclusiv factorii de mediu nefavorabili. Uscăciunea și înroșirea, mâncărimea severă a epidermei se intensifică numai atunci când se zgârie sau se freacă pielea, provocând o reacție inflamatorie activă.

În țara noastră, milioane de copii și adulți suferă de eczeme, însă forma gravă, dificil de tratat, este tipică doar pentru 5% din toți pacienții. Termenul “eczema” poate fi folosit atunci când vine vorba de numeroase afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatită de contact și leziuni ale pielii mâinilor, erupții cutanate și formarea crustelor. Dar, cel mai adesea, medicii întâlnesc eczeme atopice, așa se numesc manifestările dermatitei atopice, este cea mai comună formă de leziuni cutanate alergice.

Caracteristici ale inflamației eczematoase

Inflamația acută a epidermei formează o erupție tipică eczematoasă: roșeață, blistere și mâncărimi insuportabile. Erupțiile pot apărea pentru prima dată în copilăria timpurie, deși este posibilă și o formă de inflamație adultă care se dezvoltă în timpul adolescenței sau maturității. Erupțiile cutanate periodice, si inflamarea pielii pot dura o viață, dar mulți oameni le depășesc de-a lungul timpului. Locurile tipice de eczeme pe corp se pot schimba și cu vârsta. La sugari, inflamația afectează pielea de pe față, de obicei acestia prezinta obrajii roșii, mâncărime, care uneori sunt acoperite cu blistere și cruste. La copii, de la vârstă fragedă până la pubertate, apare o inflamație cu erupție cutanată, crustele se găsesc, de obicei, în pliurile pielii sub genunchi și pe partea interioară a coatelor, dar se pot dezvolta și pe încheieturi.

Caracteristicile leziunilor cutanate la adulți

De obicei, pielea la adulți este afectată în aproximativ aceleași zone ca și la copii, deși eczemele se pot forma aproape oriunde pe corp. Uneori, apare roșeața și mâncărimea pe față și în jurul ochilor, în spatele urechilor, pe gât și pe piept. La adulți, erupția cutanată provocată de mancarime este asociată cu o piele uscată foarte pronunțată. Atât la copii cât și la adulți, poate apărea o afecțiune numită lichenificare, îngroșare și coagulare a pielii în jurul erupției. La toate vârstele, pielea pe fundalul eczemelor este foarte sensibilă la vătămări și răniri, incluzând zgârierea pe fundalul mâncărimii pronunțate. Zgârierea sau frecarea pot duce la iritarea ulterioară a pielii și apoi cresterea mâncărimilor. Fără tratamentul și îngrijirea adecvată a pielii, erupția cutanată la nivelul ciclurilor pruritului pielii se repetă de nenumărate ori.

Ce cauzează eczeme si mancarimi dureroase?

Pana in prezent, oamenii de stiinta nu stiu exact de ce are loc o leziune cutanată alergică, dar acest lucru pare să fie legat de genetică si mediu. Majoritatea persoanelor cu eczeme au un istoric familial de alergii și mulți dintre ei dezvoltă în plus febra fânului și astmul bronșic. Anumite declanșatoare, cum ar fi iritantele alimentare sau de uz casnic, pot juca un rol semnificativ în provocarea mâncărimii și leziunilor cutanate inflamatorii. Unele studii arată că există un defect în stratul superior al pielii, care duce la un răspuns imun anormal și formează toate manifestările eczemei.

Cum se elimina roșeața și defectele pielii?

Deși, din păcate, nu există medicamente eficiente care să elimine definitiv manifestările eczemei, astăzi există metode care pot ajuta la combaterea acesteia. Procedura principală, eliminând roșeața și iritarea, este să utilizați un hidratant după ce ați facut o baie caldă în timp ce pielea este încă umedă. Hidratatoarele ajută la etanșarea apei de pe suprafața pielii pentru a preveni evaporarea. Apoi, apa poate fi absorbită în straturile superioare ale epidermei, făcând pielea mai moale, eliminând mâncărimea și înroșirea.

Merită să evitați folosirea săpunului obișnuit, în special cu coloranți, parfumuri și sulfați, deoarece acestea usucă și evaporă pielea. Trebuie să utilizați un săpun moale, lichid, cu ingrediente hidratante, care este recomandat de un specialist.

De asemenea, merită să știți că antihistaminicele de tip OTC au doar un efect limitat asupra simptomelor cauzate de eczemă.

Selectarea tratamentului eficient

Pentru unii oameni cu cazuri ușoare de eczemă, utilizarea cremelor cu hidrocortizon OTC (medicamente fara prescriptie medicala) poate fi suficientă pentru a controla apariția erupției cutanate.

Dacă tratamentul fără prescripție medicală este ineficient, următorul pas va fi vizitarea unui dermatolog sau a unui alergist pentru o examinare completă și dezvoltarea unor tactici de tratament pentru eczeme. În prezent, sunt disponibile o mare varietate de medicamente, de la activitate medie la mare, prescrie pentru tratamentul simptomelor eczemelor. Dacă declanșatoarele nu sunt clarificate, se propune efectuarea testelor de alergie pentru a determina alergenii cei mai probabili și eliminarea efectului lor.

Lasă un răspuns