Ce fel de boli vindecă muzica

Omenirea a folosit mult timp muzica pentru a vindeca oamenii. Africanii, indienii, chinezii, romanii și alte civilizații știau că muzica are un efect pozitiv asupra unei persoane la nivel fizic, psihologic și comportamental. Ce spune astăzi știința despre efectul muzicii asupra sănătății umane?

Muzica ca un calmant al durerii

Proprietățile anestezice ale muzicii sunt cunoscute de mult timp. Aceasta este o mare distragere a atenției, a cărei eficacitate a fost recent confirmată prin cercetarea științifică.

Oamenii de știință francezi au pornit o muzica relaxanta pacienților care se confruntau cu o intervenție chirurgicală. Medicii afirmă că efectul relaxant a durat o oră și a permis reducerea semnificativă a cantității de anestezic utilizat. În plus, nivelul anxietății a scăzut de 2 ori, iar gradul de satisfacție al pacientului față de starea post-operatorie a fost cu aproape 50% mai mare. Ieftina, non-invaziva și fără efecte secundare, cercetătorii au recomandat muzica ca un anestezic suplimentar.

Rezultate similare au fost obținute de medicii stomatologi. Ritmul cardiac, tensiunea arterială și anxietatea pacienților din scaunul dentistului au scăzut în timp ce ascultau muzică. Ca urmare, au fost necesare cantități mai mici de analgezice.

Muzica ca terapie pentru boli ale sistemului nervos

Neurologii folosesc din ce în ce mai mult muzica pentru tratamentul pacienților lor. Nu este vorba numai de beneficiile psihoterapeutice, ci și de influența complet fiziologică a muzicii asupra pacienților.

Accident vascular cerebral

La sfârșitul lunii iunie 2016 a fost publicat un raport despre un experiment interesant realizat de neurologi germani într-o echipă cu experți din cadrul Institutului de Fiziologie a Muzicii și Terapiei Muzicale din Hanovra. Pacientii care au avut un accident vascular cerebral si care aveau o minima mobilitatea a membrelor au fost rugati sa “creeze” sunete intr-un camp tridimensional, ceva asemanator unei cutii de lemn, fiecare miscare a bratului era exprimata ca un sunet de o anumita frecventa si inaltime. În timpul experimentului, pacienții au corelat mai întâi mișcarea mâinilor și a sunetelor și apoi au învățat să faca în acest mod melodii simple.

Ideea principală a experimentului este de a crea o legătură între sunetul pe care o persoană dorește să-l audă și abilitățile motorii, capacitatea de a face mișcări coordonate. Experimentul a fost un succes. Lista lungă de rezultate pozitive include:

  • reducerea durerii în articulațiile membrelor afectate;
  • îmbunătățirea funcțiilor motorii;
  • netezirea mișcărilor;
  • îmbunătățirea memoriei pacienților, a stării lor emoționale și a creșterii calității vieții în general.

Reabilitarea pacienților cu accident vascular cerebral este o problemă pentru care medicii luptă. Chiar și cele mai eficiente programe de fizioterapie nu permit încă restaurarea rapidă și completă a funcțiilor motorii a membrelor afectate. Prin urmare, terapia muzicală poate fi o adăugare eficientă față de metodele tradiționale de tratament.

Epilepsia

La persoanele care suferă de epilepsie, un focar convulsivant, adică locul în care începe stimularea patologică a cortexului cerebral, este cel mai adesea localizat în lobul temporal. În jurul aceleiași zone, muzica este procesată de creier. S-a dovedit că reacția la muzică la persoanele sănătoase și la epileptici este radical diferită. Acestea din urmă sincronizează activitatea creierului cu sunetele muzicii și reduc activitatea epileptică. Observațiile au arătat că melodiile lui Mozart pot reduce frecvența convulsiilor.

Boala Parkinson

Recent, medicii din Londra au raportat că terapia de vorbire pentru pacienții cu boală Parkinson poate fi suplimentată de terapia muzicală pentru o mai mare eficacitate a tratamentului.

Boala Alzheimer

S-a dovedit că muzica este eficientă în stabilizarea stării psihice a pacienților cu Alzheimer: calmează pacienții; provoacă amintiri și astfel crește activitatea creierului; crește apetitul în unele cazuri.

Medicii recomandă să se folosească pentru pacienții cu Alzheimer:

  • cântece din tinerețe și chiar din copilărie;
  • tonuri de dans care stimulează nu numai muzica, ci și activitatea fizică
  • muzica de relaxare care reduce nivelul de anxietate la acești pacienți. Cântecele de leagăn ii pot face mai ușor să adoarmă.

Medicii notează că într-o anumită etapă a bolii este dificil pentru acești pacienți să își exprime sentimentele și gândurile în cuvinte. Rudele pot fi ghidate de gusturile muzicale ale celor dragi.

Muzica, un element al psihoterapiei

Aceasta este, fără îndoială, cea mai extinsă secțiune a aplicării muzicii în medicină. Terapia muzicală ca metodă de relaxare și combatere a stresului, a fricii, a stărilor depresive, a anxietății este astăzi utilizată în mod eficient ca o componentă suplimentară în tratamentul diferitelor boli:

Tulburări mentale: anxietate crescută, tendință spre nevroză, depresie

Redarea muzicala poate servi ca o modalitate de ajutor emoțional pentru acești pacienți. Mai mult, la femei, activitatea cortexului prefrontal, care este responsabilă pentru emoții, crește în acest caz, în timp ce la bărbați, dimpotrivă, scade.

Scleroza laterala amiotrofica

O lună de sesiuni cu muzică de trei ori pe săptămână pe fundalul procedurilor de reabilitare duce la creșterea calității vieții pacienților, datorită îmbunătățirii stării lor psiho-emoționale.

Boli cardiovasculare

Reducerea anxietății și reducerea stresului este un element important în tratamentul persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă sau din manifestările de angină după infarct.

Lasă un răspuns