Este posibilă gripa fără febră?

Gripa se agravează în toată țara. Aceasta este o infecție respiratorie transmisă prin calea aerului. Simptomele sunt cunoscute tuturor, chiar și elevilor, din moment ce mass-media continuă să vorbească despre ele, amintindu-ne de necesitatea de a se consulta imediat un medic. Dar, uneori, gripa se duce fără anumite simptome, și chiar și o creștere a temperaturii corpului poate fi absentă. Este posibil acest lucru?

Prevalența gripei

În fiecare an, se înregistrează focare de boală la nivel mondial, carantinele sunt anunțate în instituții, iar evenimentele în masă sunt anulate. Pur și simplu, fiecare măsură este luată pentru a opri răspândirea infecției.

Grupul de virusi este foarte contagios și, atunci când intră în organism, afectează tractul respirator, de unde și numele comun al bolii: infecțiile virale respiratorii acute (ARVI).

Durere în gât, strănut, tuse și desigur febră sunt simptomele clasice ale ARVI.

Febra

Temperatura ridicată este o reacție protectoare a corpului. Creșterea sa vizează dificultatea reproducerii virusului. Aceasta este o parte a apărării sistemului imunitar, precum și simptomul clasic al gripei și al altor boli numeroase. Dar, totuși, gripa poate să apară fără febră și, potrivit unor date fără simptome.

Medicii spun că în cazuri ușoare, organismul este capabil să depășească virusul fără a crește temperatura.

Cifrele specifice variază foarte mult, totul depinde de mulți factori: tipul de virus, vârsta pacientului, prezența bolilor concomitente și multe altele. Se observă că temperatura corpului la copii este ceva mai mare comparativ cu adulții, ceea ce poate fi explicat prin câteva trăsături fiziologice.

În plus față de creșterea temperaturii, pacienții pot prezenta următoarele plângeri:

 • dureri de cap;
 • dureri de corp;
 • performanță scăzută;
 • slăbiciune.

Simptomele gripei apar destul de repede, deoarece perioada de incubație este destul de scurtă și în unele cazuri poate fi mai mică de o zi.

Porțile de intrare pentru infecție sunt gura și nasul. Pe măsură ce gripa progresează, simptomele devin mai diverse:

 • oboseală;
 • dureri de corp;
 • simptome de intoxicare.

Copiii pot dezvolta greață și vărsături. Severitatea și varietatea simptomelor caracteristice ale gripei pot varia foarte mult.

Gripa sau răceală?

Deși există o serie de simptome similare, există diferențe-cheie. Stabilirea unui diagnostic corect și dezvoltarea tratamentului vor ajuta la evitarea complicațiilor. În general, simptomele gripei sunt mai severe și apar mai repede.

Gripa este adesea marcată de febră, care este mai puțin frecventă in cazul unei răceli.

Gripa este mai probabil să provoace complicații, dintre care multe sunt considerate a pune în pericol viața. Medicii reamintesc că complicațiile se formează cel mai adesea la pacienții cu apărare imună slăbită, precum și la cei care ignoră tratamentul și sfatul medicilor.

Tratamentul necesar

Tratamentul poate avea loc acasă, dar numai medicul trebuie să il prescrie. Există recomandări generale care vă vor ajuta să vă recuperați mai repede, de exemplu, beți mai multe lichide, odihniți-vă, mențineți o alimentație adecvată și rațională, cu o predominanță de alimente bogate în vitamine, precum citrice și alte fructe.

Poate nu este întotdeauna necesar să se ia medicamente complexe, deoarece sistemul imunitar se descurcă singur cu virusul.

După examinarea și evaluarea stării pacientului, medicul poate prescrie medicamente antivirale. Aceste medicamente vizează combaterea virusului, prin urmare, accelerarea recuperării și prevenirea formării de complicații. Medicamentele antivirale sunt mai des prescrise unei anumite categorii de cetățeni:

 • copiii;
 • pacienți cu vârsta de 65 ani și peste;
 • femeile gravide;
 • pacienții cu imunodeficiență sau care primesc imunosupresoare.

Când trebuie să consultați un medic?

Simptomele racelii si gripei, chiar daca nu exista febra, sunt intotdeauna un motiv pentru a vizita un medic. Numai după o examinare putem spune despre riscul posibilelor complicații și despre dezvoltarea unor tactici de tratament care vor ajuta cu adevărat.

Există o serie de simptome care nu trebuie ignorate în niciun fel:

 • dificultăți de respirație;
 • dureri de piept sau abdominale;
 • ameţeală;
 • vărsături repetate;
 • dacă simptomele gripei s-au întors într-o formă mai complexă și mai intensă.

Pacienții cu prezența comorbidităților și în special a imunodeficiențelor ar trebui să solicite imediat asistență medicală, indiferent de severitatea simptomelor. Pacienții din acest grup prezintă cel mai mare risc de complicații care reprezintă o amenințare la adresa sănătății și chiar a vieții.

Gripa este o infecție virală care se răspândește rapid și preia amploarea unei epidemii. Virusul se răspândește ușor și rapid prin aer.

Deși creșterea temperaturii corpului este un simptom clasic al gripei, în unele cazuri poate fi absent, dar acest lucru nu înseamnă că absența complicațiilor este garantată și boala este ușoară. Uneori se dovedește exact contrariul.

Tactica tratamentului gripei se determină individual și trebuie să se ia medicamentele recomandate, precum și respectarea strictă a regimului odihnei și al lichidelor.

Dacă starea nu se ameliorează în câteva zile sau dacă simptomele s-au întors, mai mult, într-o formă mai complicată, este un motiv pentru a căuta imediat ajutor medical, deoarece cu mare probabilitate acest simptom indică complicații formate.

Complicațiile gripei pot provoca moartea. Potrivit OMS, circa 650 de mii de oameni din întreaga lume mor anual de gripă.

Lasă un răspuns